Çek Cumhuriyeti Schangen Vizesi
VFS Global İstanbul bürosunda yaşananlar.
* Uzunca bir yazı, ilgisi olmayanlar için sıkıcı olabilir.

Daha önce bu kadar zor değildi, artık maalesef o kadar zor ki … Başlıyorum.

İlk olarak kasım, aralık 2023 gibi planlar yapmaya başladık.Belçika düşündük vazgeçtik, daha sonra önceliğimiz  Bologna, Floransa, Siena turu yapmaktı. Yaklaşık 1 ay boyunca youtube ile gideceğimiz yerleri neler yapacağımızı araştırdık. Sırf havalimanı transfer ücretine uyuz olduğumuz için ondan da vazgeçtik. Sonuç olarak Şubat 2024 gibi en sevdiğimiz şehir olan Prag’ı seçtik ve hemen Uçak biletlerini de aldık.

Flypgs’den iptal teminatlı biletlerimiz hazırdı. Arkasından Prag 1’de Airbnb üzerinden evimizi de kiraladık. Ücretlerini de ödedik. Hatta Prag havaalanından eve gidip geleceğimiz transfer firmasını da ayarladık. Herşey hazırdı ve artık iş Çekya Vize randevusuna geldi.
Siz siz olun en başta söyleyeyim; seyahat tarihlerinizden en az 3 ay önce randevunuzu alın. Çünkü Temmuz ayında gideceğimiz tatil için mart ayında başvurmamıza rağmen 21 Mayıs randevusu alabildik. Yaklaşık 2.5 ay sonrasına bulduk randevuyu. Rahat rahat davrandığım için nisan’dan sonra bakarız diye düşündüm ama iyiki bunu yapmamışım. Yoksa burada kalacaktık.

Çek Cumhuriyeti Vize başvurusu İstanbul’dakiler için Beyoğlu VFS Global şirketi aracı firması tarafından kabul ediliyor.  Web sitelerinde giriş yaparak randevu almaya çalışıyorsunuz. Çok dikkatli olun VFS’i taklit eden fazla sayıda dolandırıcı web sitesi mevcut.   https://visa.vfsglobal.com/tur/tr/cze bu adres.

Önerim: mümkünse öğleden sonra 14:00 randevusunu seçin. Sabah çok kalabalık oluyor randevu saatiniz 10.00 olsa da uzun süre bekleyebilirsiniz. Ayrıca öğle yemeği arasından sonra saat 13:30 gibi giriş yapabilirsiniz. Erken giriş yapın, sıra numaranızı alın. Çekya için 35-36. Banko’ya yönlendirileceksiniz. Merak etmeyin 13.30 da girseniz de max 10 dakika içinde işlem sıranız gelecek. Saatinizi beklemek zorunda kalmayacaksınız.

Buradaki checklist.pdf’i okuyun bu bilgiler çok işinize yarayacak:
checklist.pdf indirin. Vize ücretleri sadece nakit ve euro ile yapılıyor*

*Ben yapmadım ama  vfs’den randevu alırken ek hizmetler seçeneğinden Premium hizmeti satın almanızı öneriyorum. Eğer şahsen yada aile olarak tüm evrakları kendiniz hazırlayıp şahsen başvuru yapacaksanız. Almazsanız bu para öyle yada böyle cebinizden çıkacaktır. Nedenlerini anlatacağım. Gerçi bu yazıyı okuyanlar için gerek kalmayabilir 😊

Vize danışmanları yada aracı firma ile yapacağınız başvurular için bu geçerli değil. VIP hizmet almayın zaten.

Neden ?
Öncelikle VFS çalışanları  evrak kontrolü, başvuru sırasındaki işlemlerde şahsi başvuruları pek sevmiyorlar. Normalde 10 dakika bitirebilecekleri işlemler benim de başıma geldiği gibi saatler alabiliyor *3 saat sürdü. Bu süreç gerçekten çok stresli ve sinir bozucu da olabiliyor

Daha sonradan farkettiğim aşağıdaki maddeleri mutlaka dikkate alın
Biz 4 dosya halinde ve hepimizin evraklarını ayrı şeffaf dosyalar ile hazırladık. Bunu yapmamak gerekiyormuş.

ÖNEMLİ NOTLAR:

*Başvuru sahiplerinin bölge ayrımına göre başvuru yapacakları şehirde en az 30 gündür
resmi olarak ikamet ediyor olması gerekmektedir. ( İkametgah belgesine gerek yok – Konsolosluk sayfasında yazıyor ama VFS bu belgeyi almıyor boşuna getirmeyin )

*Evrakların tamamı tek bir dosyada sunulmalıdır. Her bir evrak için ayrı poşet dosya
hazırlamamanız rica edilir.



Şimdi neler yaşadığımızı anlatabilirim.

14.30’daki randevumuza 13.30’de giriş yaptık. VFS girişinde pasaportlarımızı gösterdik ve sıra numaramızı aldık. ( Aile olarak toplam 4 kişi başvurduk )

Not: Şahsi başvurularınızda tavsiyem kesinlikle yalnız gitmeyin. Yanınızda eksik evrak, fotokopi vs. için mutlaka birisi olsun. Ayrıca telefon ile ulaşabileceğiniz, istediğinizde max 2 saat içinde size evrak getirebilecek birisini önceden ayarlayın.

Evrakları 2 gün öncesinden 4 ayrı dosya olarak, her bir evrağı şeffaf dosya’ya koyup, dosya’nın en üstüne iyi niyet mektubumuz da dahil hazırlamıştık. Bana göre mükemmel bir hazırlıktı ama sinir bozucu bir hale dönüştü 😊 ( buna gerek yokmuş, her başvuru sahibi için tek bir dosya halinde sunun – Gişe personeli zaten ayırıyor hepsini )

*Schengen bölgesine yapacağınız vize başvurularında mutlaka iyi niyet mektubu hazırlayın
Örneğini buradan doldurabilirsiniz. Hazırladığım belgeyi paylaşıyorum müthiş bir kıyak bunu unutmayın.

Schengen iyi niyet mektubu indir niyetmektubu.docx

İçeri girdiğimizde 35-36. Banko’nun karşısında beklemeye başladık. Yaklaşık 15 dk. Sonra sıra numaramız yandı ve gişe personeli bizi çağırdı. 4 kişi olsak da sadece 1 kişinin işlemleri yapabileceğini diğerlerinin oturarak beklemesini söyledi. İlk dosyadan başlayalım dedi ve dosyayı verdim. ilk benim dosyam ile başladık. Şeffaf dosyalardaki evrakları hızlıca çıkarıp gereksiz olanları bana iade etmeye başladılar. Ve ilk sorun 🙂

Siz siz olun Çek cumhuriyeti resmi web sitesinden yada başka yerlerdeki Vize Başvuru formunu kendinize örnek almayın. Pek çok yerde şahsi başvuru, kendi el yazınız ve imzanız ile yazıyor hayır! bu doğru değil ! Biz el yazısı ile doldurduğumuz için kabul edilmeyeceğini
tüm formların tekrar digital olarak doldurulması gerektiği söylendi.

4 kişi olduğumuz için 3’er sayfalık form doldurmak berbat bir iş o sırada. Gişe memuru siz evrakları teslim ederken eşiniz arka tarafta formları doldursun dedi. VFS’nin ilk giriş kapısında bir banko var, 2 kişi çalışıyor, bu formları yada fotokopileri çekmek için. Form başına 250 TL verip tekrar doldurmaya başladık.

İkinci sorun, işyeri’min imza sirküleri eksik olduğu. ki dosyaya koyduğuma eminim, maaş bordrosunun ıslak imza olmadığı gibi saçma sorunlar çıktı. İşyerini aradım ( telefonla konuşmak yasak dediler 🙂 iki eksik belgeyi’de tekrar istedim. İş arkadaşım 2 saat içinde getirdi. Acıbadem’den Beyoğlu’na o saat trafiğine göre düşünün.
Banko memuru saat 16:00 kadar gelmezse konsolosluğa eksik göndereceğini söyledi tabi.
Dosya içinde ikametgah evraklarını iade ettiler, 7 yaşında oğlumuzun dosyasına sponsor olmuştum, banka hesap dökümlerimin fotokopisini o dosya için de istedikleri için 21 sayfa daha fotokopi çektirdim. ( 350 TL fotokopi ücreti )

Mesela SGK çalışma belgesi imza kaşeli olmasına rağmen kabul etmediler, Edevlet’ten QR kodlu tekrar çıkardık, bunlar için sürekli arka ofise git gel yaptık tabi ücret ödeyerek.
Çocuk için vukuatlı Nufus örneği olması lazım dediler, böyle bir belge yok çünkü oğlumuzun edevlet girişi yok dedik, memur peki sizdekilerden birini koyalım bunun da fotokopisini çekin getirin dedi. Hayda bir daha git gel 🙂 zaten gün sonunda 1500 lira gibi bir para çıktı bu işlemler için ayrıca.

Airbnb’den kiraladığımız ev sahibinin telefon numarasını istediler. Bu numaranın olmadığını zaten onay kodlu vize evrağı olduğu söyleyerek zorla kabul ettirdik.
kiraladığımız ev Praha1 ‘de. Kesinlikle gideceklere tavsiye ediyorum. Bir önceki gidişimizde MalaStrana’da kalmıştık. Bu kez burada.

link tavsiye ediyorum

Bu arada havaalanı transferi yaptırmak isteyenler buradan yaptırabilirler. link

Aşağıdaki belgeyi de iade ettiler gerek yok dediler.


Yeterince sıkıldıysanız ve stres olduysanız merak etmeyin hemen kısa kesiyorum. Bu sadece benim dosyamda yaşadıklarım. Diğerlerinde en az bu kadar uğraştık.
Saat 16:00 gibi tüm işlemlerimiz bitti. Vize ücretini ödedik ( nakit + euro olarak )
Parmak izlerimizi verdik ve çıktık.

Bu arada fotokopi işlemleri için güvenlik giriş kapısından geri geçmenize izin vermiyor.
Tüm ofisi dolaşıp, çıkış’ yapmanızı ve tekrar girmenizi istiyor. Bu berbat birşey.
Bir süre sonra meğer 47. Banko’da da fotokopi çekildiğini öğrendik. Bu işinize yarayabilir.

Sonuç: Schengen vize’nizi şahsi olarak aracısız çıkarmak istiyorsanız full konsantre uğraşmanız gerekiyor. Maalesef red oranları çok yüksek olduğu bu günlerde Türkiye vatandaşı olarak bu çektiklerimiz sinir bozucu. Alt tarafı 10 gün tatil yapıp geleceğiz bu dertlere ne gerek var ? insan üzülüyor. Son bir ipucu bilgisi vereyim: Gişe memurları ile takışmayın, uyumlu olun. Sinirlenmeyin ve her durumda bu işi bitirmek ve vize almak istediğinizi belli edin. Yoksa çok fazla sayıda insanla uğraşan bu arkadaşlar hiç farkına varmadan sizin dosyanızı eksik hazırlayabilir.

Umarım işinize yarar bu bilgiler.
Hoşçakalın

Güray