“Nerelisin?” sorusuna “Edirne” yanıtını verdikten sonra, kim olursa olsun kurulan ilk cümle tava ciğer ile ilgili oluyor. Edirne’de doğdum, büyüdüm. Tüm çocukluğum ve gençliğimin bir kısmı Edirne’de geçti. 22 yaşımda İstanbul’a geldim, hala İstanbul’da yaşıyorum. Yeni tanıştığım insanlar ve işyerindeki arkadaşlarımla ara sıra Edirne konusu açıldığında, ister istemez tava ciğer soruluyor. “Edirne’ye gitmek istiyoruz, en iyi tava ciğer nerede yenilir?” sorusuna genellikle “kimsenin gitmediği, turistik olmayan yerlerde.” diyorum.
1980’li yıllarda Tarihi Ali Paşa Çarşısı’nda hediyelik eşya üzerine bir dükkanımız vardı. Babam, 60’larda Almanya’ya giden ilk işçilerden biriydi. Bosch başta olmak üzere birçok yerde çalışmış, zekası ile bir süre sonra Almanya’ya gelen işçilerin organizasyonu ve şefliği yapma görevi verilmiş. Ağır işlerde çalışmamış. Haftasonları annemle Milano, Paris gibi yerlere gezilere giderlermiş. Üç erkek çocuk büyütmenin zorluğu, memlekete özlem ya da başka sebeplerle Edirne’ye geri dönmüşler ve Ali Paşa Çarşısı’nda dükkan alarak ticaret hayatına başlamışlar. Ben o zamanlar ortaokulda öğrenciydim. Okul saatleri dışında ve haftasonları dükkanda tezgahtarlık yapıyordum.
Tava ciğer, o zamanlardaki Edirneliler için pek de tercih edilmeyen, pek bilinmeyen ucuz bir yemekti. Geçmişte tavuk kanat bilinmediği yenmediği gibi. Genelde öğle yemeklerinde ara sıra tercih edilen, hatta porsiyon değil de ekmek arası yenilen bir yemekti. Herkes ciğer diyor ama Edirne köftesi bence Türkiye’deki en iyi köfte. Neden ciğerden daha az biliniyor, onu bilmiyorum. Eğer Edirne’ye giderseniz mutlaka köfte yemenizi tavsiye ediyorum.
Çocukluğumda gittiğim birkaç restoran vardı çarşı etrafında: Ömür Piliç Balkan Lokantası, Kambur Necati Köftecisi, Deniz Restoran, sadece tas kebabı satan başka yemek olmayan Tas’çı, Kutlu Büfe Dönercisi ve son olarak Ali Paşa alt kapı karşısında Gazi Antep Kebapçısı. Yemeklerimizi genelde buralarda yerdik. Eski İtfaiye kulesinin karşısındaki köfteciler de muhteşemdi.
Çarşının orta kapısında sadece 4 dükkan vardı ciğer satan. Genelde kalabalık olmaz, sakin dükkanlardı. İçlerinde en sevdiğim, Niyazi Abi’nin çalıştığı dükkandı. Ciğerci Niyazi hala var ve 80’lerden bu zamana işini severek büyüten nadir insanlardan. Mahallemizden de komşumuzdu zaten.
Tarihi Ciğerci Bahri Usta
Mesela Edirne Tava Ciğer denildiğinde herkesin bildiği Tarihi Ciğerci Bahri Usta! Bahri Abi ciğer ustası değildi. Edirne’de “Yediyol Ağzı” dediğimiz bölgede garson olarak çalışan biriydi o zamanlar. Çok uzun yıllar garson olarak çalıştı. İnsan ilişkileri kuvvetli olduğu için reklam, tanıtım konularında çok uğraştı ve kendi ismini Türkiye’ye duyurmayı başardı. En son geçtiğimiz Ramazan Bayramında dükkanına gittim, ayakta karşılaştık, yer olmadığı için biraz da gergin 30 saniye kadar konuşabildik ve iki gün sonra vefat ettiği haberini aldım. Hayatının son yıllarını Edirne kültür elçiliği ve ciğer tanıtım işlerine vermiş biriydi. Fakat hiçbir zaman en iyi ciğerci olmadı bana göre. Allah rahmet eylesin!
Günümüzde haftasonları ve tatillerde Edirne turist kalabalığından çekilmez durumda. Müthiş bir kalabalık oluyor. Araçları ile gelenler park yeri sorunu yaşıyorlar ve bu sorun maalesef Belediye tarafından da çözülemiyor. Bu sebeple aracınızı merkezde park etmeyi düşünmeyin, Selimiye Camii etrafına ise hiç girmeyin, yer bulamazsınız. Bir başka yazımda Edirne gezisi için detaylı bir bilgi vermeyi düşünüyorum.
Edirne’de Tava Ciğer nerede Yenir?
Eğer vaktiniz bol, ayakta sıra beklemeyi göze alıyorsanız Tahmis Çarşısı ve Alipaşa Ortakapı’nın Kaleiçi çıkışındaki dükkanları tercih edebilirsiniz. Bu tercih sizi gerebilir ve her an vazgeçip hamburger menüye dönebilirsiniz.
Sakin bir yerde tadını çıkara çıkara yemek istiyorsanız size çok ilginç gelebilecek birkaç yer tavsiye ediyorum:
Edirne Oto Sanayi içerisindeki Doyum Tava Ciğer Salonu
https://maps.app.goo.gl/f7ApGSUdzVWzmwkQ8
Ailem Tava Ciğer Salonu – Edirne Oto sanayi
https://maps.app.goo.gl/ZLjnixGXZn96fa5m7
Ciğerci Niyazi Usta Olin Şubesi (merkezdeki değil)
https://maps.app.goo.gl/iqEBNai2dC9rZLX77
Afiyet Olsun!
Edirne hakkında gezi ve merak edilenler ile ilgili başka bir yazı yazacağım.
Sorularınız varsa bana iletebilirsiniz.
Güray